meyve.

Anasayfa  \  Forumlar  \  Gurme  \  meyve.
 
ana ogunlerinizde baska malzemelerle harmanlayarak veya ara ogunlerinizde tek baslarina tuketebileceginiz bir secenek olarak "meyve" dosyasini aciyorum.


evvela sebze ile meyvenin ayrimiyla baslayalim;


sebze, bitkilerin pişirilerek yenen kısımlarına verilen isimdir.
botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır (patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar).

meyve, çiçeğin dişi organının, döllenme sonucunda farklılaşıp, yumurtalığın gelişmesiyle meydana gelen ve tohumları taşıyan organa denir.

meyveleri basit meyveler, küme (agregat) meyveler ve bileşik meyveler olmak üzere üç kısma ayırmak mümkündür.
basit meyveler, bir çiçeğe ait bir tek ovaryumun gelişmesiyle meydana gelir.
küme meyveler, bir çiçeğe ait birbirinden ayrı ovaryumlardan meydana gelir (böğürtlen, çilek gibi).
bileşik meyveler ise, birden fazla çiçeğe ait ovaryumların bir bütün olarak gelişmesiyle meydana gelir (dut ve incirde olduğu gibi).

meyveyi teşkil eden meyve kabuğu (perikarp), üç kısımdan meydana gelmektedir: dıştan içe doğru dış kabuk (ekzokarp), orta tabaka (mezokarp), iç kısım -çoğunlukla sertleşmiştir- (endokarp).

basit meyveler, kuru ve etli meyveler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
fındık, buğday, ayçiçeği, keçiboynuzu, bakla ve fasulye kuru meyvelerdir. etli meyveler de üzümsü (bakka) ve eriksi (drupa) olmak üzere ikiye ayrılır. üzümsü meyvelerde dış kabuk (ekzokarp) ince ve zarımsıdır. orta (mezokarp) ve iç (endokarp) kısım etlidir. bu tip meyvelere üzüm, portakal, limon, kabak örnek verilebilir. eriksi meyvelerde ise iç kısım (endokarp) sertleşmiştir; erik, kiraz ve şeftalide olduğu gibi.

kaynak: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/meyve  

music

03 Ekm 2015 14:51

Mesaj Gönder

gunluk diyetimizde meyve tuketmenin faydalari

gun icinde farkli zamanlarda 3 farkli renkte meyve yemek sagligimizi korumanin en dogal yolu olarak gosteriliyor.
(sari bir armut, yesil bir elma, kirmizi bir cilek gibi...)

meyveler kanser yapici ve ilerletici maddelerin olusumunu engeller.
iyi birer vitamin, mineral, antioksidan ve enerji kaynagidirlar.
buyume ve gelismeye yardim eder, hucre yenilenmesi ve doku onarimini saglarlar.
yuksek miktarda posa (lif) icerdiklerinden; doygunluk hissi yaratirlar ve bagirsaklarin duzenli calismasinda, kolesterol seviyesinin kontrolunde de buyuk rol oynarlar.
hafizayi canlandirirlar ve sinir hucrelerini gelistirirler.

fakat tabi her besini tuketirken oldugu gibi meyve tuketirken de porsiyonlarimiza dikkat etmeliyiz. icerigindeki basit karbonhidrat ve fruktoz oranlari nedeniyle neyi, ne zaman ve ne kadar yedigimizi hesap etmeyi unutmayalim. ayrica meyvelere gore degisen glisemik indeks degerlerine de bir goz atalim.  

music

03 Ekm 2015 14:52

Mesaj Gönder

suyu sıkınca iyi olüyür Surprised  

YedekteBekleyenMelek

03 Ekm 2015 15:00

Mesaj Gönder

hindistan cevizi





hindistan cevizi karbonhidratlar açısından zengindir çok etkili ve fazla miktarda doymamış yağlar içerir ve aynı şekilde tam bir lif deposudur. bol miktarda protein içermektedir. niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin yanında c, e ve k vitaminleri içermektedir. sodyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan hindistan cevizi, kalsiyum, bakır, demir, magnzeyum, manganez, fosfor, selenyum, çinko içermektedir. özellikle manganez ve fosfor açısından oldukça zenginidir. bunun dışında sağlık açısından bir çok faydası olan bileşenler içermektedir.

hindistan cevizi doymamış yağlar dışında, doymuş yağları yüksek miktarda içerir, ancak bunlar zararsızdır. bu yağlar, orta derecede yağ asitleri, trigliseritler içerir. bu yağ asitleri vücut tarafından darklı şekilde emilir. bu yağların epilepsi ve alzheimer gibi beyin bozuklukları üzerinde tedavi edici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.

hindistan cevizi sağlığa faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

lif deposu: hindistan cevizi diyet lifini yüksek düzeyde içermektedir ve bu oran ortalama %61 dir. bu özelliği sayesinde glikoz salgılanmasını yavaşlatır ve enerjiye dönüştürerek hücrelere aktarır, bu durum da diyabet gelişim riskini azaltır ve enzim sistemi üzerinde stres gidermeye yardımcı olur.
diyabeti dengeler: hindistan cevizi kanda insülin salgılamasını ve glikoz düzeyini azaltır. bu durrum diyabetin kontrol altında tutulmasını sağlar. bunun dışında kanda şeker seviyesini düşüren ve arttıran gelisemik seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. hindistan cevizinin kolay sindirilmesi sindirim sistemi ve bağırsak sorunları için de faydalıdır. içerdiği lifler yardımıyla emilimin daha sağlıklı gerçekleşmesine yardımcı olur. ayrıca kusma ve bulantı sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.
yaşlanmayı yavaşlatır: hindistan cevizi kinetin ve trans-zeatin açısından oldukça zengindir, bu maddelerin anti kanserojen özellikleri dışında yaşlanmayı yavaşlattığı düşünülmektedir.
bağışıklık sistemini güçlendirir: hindistan cevizi tüketimi bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir. bunun en önemli sebebi hindistan cevizinin antiviral, antifungal, anti bakteriyel ve anti parazitik özelliklerinin olmasıdır. hindistan cevizi yağı tüketimiı boğaz enfeksiyonları, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, tenya ve benzeri kötü ve en hassas hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olabilir bunun dışında bakteri ve virüslere karşı vücudun direncini arttırır.
karın yağlarını eritir: hindistan cevizi karın boşlığındaki fazla yağların eritilmesine ciddi anlamda katkı sağlayabilir. bunun dışında karındaki yağların neden olduğu hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
genel sağlığa katkıda bulunur: bu konuyla ilgili olarak bir çok bilimsel çalışma sonucu düzenli olarak hindistan cevizi tüketiminin genel sağlık açısından bir çok faydası olduğunu ortaya koymuştur.
enerji sağlar: hindistan cevizi yağı yakarak enerjinin artmasını sağlar. hindistan cevizinin açlık hissini bastırıcı özelliğinin dışında, vücuda doğrudan iştah azaltıcı maddeler salgılar. sürekli hindistan cevizi ürünleri tüketen kişiler, hipoglisemi etkisi ile birkaç saat yemeden dirençli kalmayı başarır. aynı zamanda sağlıklı tiroid fonksiyonunu teşvik eder ve kronik yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
epilepsi hastalığına iyi gelir: ketonejik diyet özellikle çocuklarda epilepsi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. hindistan cevizinin en önemli özelliğinden bir taneside bu maddeyi içerdiği için epilepsi hastalarına iyi gelmesidir. özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerinin şiddetini ve oranını azaltabilir.
kanserle mücadele eder: modern tıp tarafından yapılan bir çok labaratuvar araştırması hindistan cevizi tüketiminin kansere yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.
besleyicidir: hindistan cevizinin içerdiği su süt ürünlerinin içeridiği yağlar kadar faydalı olduğu düşünülür. hindistan cevizi suyu özellikle kan sağlığı için çok faydalıdır. anne sütü ile eşdeğer laurik asit içerir.
idrar yolu enfeksiyonunu önler: hindistan cevizinin doğal diüretik özelliği idrar yolu enfeksiyonlarıını önler. bu özelliği ayrıca idrar akışının hızlanmasını sağlayarak enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur.
kolesterol seviyesini dengeler: hindistan cevizi vücutta kolesterol düzeylerini geliştirmeye yardımcı olur ve kalp hastalıkları riskini azaltır. hindistan cevizinin içerdiği doymuş yağlar, vücutta iyi huylu kolesterol seviyeninin yükselmesini engeller.bu durum teorik olarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
gebelik döneminde son derece yararlı:hindistan cevizi suyu steril ve hamile bayanlar için çok faydalıdır. hindistan cevizinin bu özelliği anne ve bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir ve başta enfeksiyon olmak üzere diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır. savunma sisteminin hastalıklara karşı direncini arttırır.aynı zamanda genel fetusun sağlığını iyileştirmek için amniyotik sıvı seviyelerini artırır.
bakterilerle savaşır: hindistan cevizi bakteri, virüs ve mantarları öldürmek için yardımcı olur ve bu tür hastalıklara neden olan mikropları kırmak için ihtiyaç duyulan asitleri bol miktarda içerir.
ağız hijyeni için hindistan cevizi: hindistan cevizi suyu da, ağız bakterileri öldürmek, kötü nefes sorunlarını azaltmak ve genel diş sağlığını geliştirmek için birçok sağlığa zararlı unsurları ortadan kaldırır.
kemik sağlığını korur: düzenli olarak hindistan cevizi tüketimi, sağlıklı kemikler ve dişlerin gelişimini destekler.kalsiyum ve manganezi bol miktarda içerdiği için kemik gelişimine yardımcı olur.. ayrıca osteoporoz, ince ve kırılgan kemik yapılarının olumasına engel olabilir.
saç ve cilt sağlığına faydaları: hindistan cevizi saç ve cilt sağlığı açısından da çok fadalıdır. bu yüzden çok yaygın olarak kozmetik ürünlerinde ve saç bakım malzemelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
hindistan cevizi özellikle kuru ciltler için çok faydalıdır. kuruluktan meydana gelen pul pul dökülmelerin önüne geçebilir. cilt sağlığını destekler ve deri cildin hastalıklara yakalanmasına engel olabilir. bunun dışında ellerdeki kuruluk için de hindistan cevizi etkili bir tedavi sunabilir.
son zamanlarda yapılan labaratuvar çalışmaları hindistan cevizinin cilt kanerine yakalanma riskini düşürdüğünü ortaya koymuştur. antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikallerin cilde verdiği zararları ortadan kaldırarak sorunun kansere dönmesine izin vermez.
hindistan cevizi kan dolaşımını teşvik ettiği için bu durum aynı zamanda direkt olarak cilt sağlığına etki eder. kan dolaşımının hızlanması cildin içeriden daha hılzı temizlenmesini sağlayabilir. bunun dışında cildin temizlenmesini ve genç kalmasını sağlayabilir.
hindistan cevizinin cilt sağlığı kadar saç sağlığına da inanılmaz katkıları vardır. saçların dökülnesine neden olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. kafa derisine uygulandığında kepek sorununu çözer. saçların sağlıklı ve parlak kalmasını sağalar. olumsuz hava şartlarından kaynaklanan yıpranmaları giderebilir.

kaynak: http://www.faydalarizararlari.com/hindistan-cevizinin-faydalari  

music

03 Ekm 2015 15:04

Mesaj Gönder

yedektebekleyenmelek demiş ki:
suyu sıkınca iyi olüyür Surprised


meyvelerin sulari miktar acisindan biraz sikinti yaratiyor.
misal;
1 orta boy portakal = 1 porsiyon meyve
1 bardak portakal suyu = ~4-5 porsiyon meyve

herseyde oldugu gibi, fazlasi fazla Neutral  

music

03 Ekm 2015 15:05

Mesaj Gönder

meyveye bayılıyorum ya dışarı çıkarken bile yanıma yesil elma almayı unutmamaya dikkat ediyorum

yalnız gecen gun biri soyledi incir diyete seker hastalarına falan iyi geliyormus diye benim bildigim incir seker yönünden zaten zengin ve kilo aldiran bi meyve degil mi yani bugüne kadar ben hep boyle bildim Confused
doğrusunu bilen varsa bi bilgilendirsin rica edicem Hass  

lililililili

03 Ekm 2015 16:16

Mesaj Gönder

1 numaralı meyvem çilenktir. herseyin cileklisini severim.
annem bana gebeyken çilenk yemiş hep ondan.  

Emreciksin

03 Ekm 2015 16:38

Mesaj Gönder

music benim anlamadığım bir konu var. açıklarsan sevinirim kafam biraz karıştı. Confused

" sebze, bitkilerin pişirilerek yenen kısımlarına verilen isimdir.
botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır (patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar). " dedin ya

e şimdi domates bitkisinin meyvesi domates ise ve bu bitkinin zaten pişirilen kısmı domates ise nasıl sebze katagorisine girmiyor Confused aynı soru patlıcan, kabak ve fasulye için de geçerli. şimdi bu saydığımız bitkilerin meyvesi zaten bunlar, e ama pişirilen kısımları da bunlar. yani alternatif tıp desteği dışında ben zaten patlıcan yaprağının pişirildiğini sanmıyorum. Confused

ha domates belki çiğ de tüketilebildiği için meyve sayılabilir. ama diğerlerini bilemedim...

dur ya kafam çok karıştı Confused  

cakma ninca

03 Ekm 2015 18:37

Mesaj Gönder

bugün meyve topigi açmayı düşündüm sonra dedim ki music açar nasılsa ben bekleyeyim Razz

şu hindistan cevizi iyi de kabuğunu kesmek zor arkadaş Confused


meyve canavarı olarak buldugumu yerim
şeftali haricinde hepsinin olgunu tercihim  

M A B E L

03 Ekm 2015 19:54

Mesaj Gönder

ninca boşver çok sorgulama bulduğunu ye işte Confused  

M A B E L

03 Ekm 2015 20:09

Mesaj Gönder

çiğ yenen tek zebze domates mi ninca  

YedekteBekleyenMelek

03 Ekm 2015 20:50

Mesaj Gönder

biraz zorlasan patlıcan bilem çiğ yenir, hatta sigara içmene d gerenk kalmaz  

YedekteBekleyenMelek

03 Ekm 2015 20:51

Mesaj Gönder

karpuz için yatıya kalırım  

cbaris

03 Ekm 2015 23:59

Mesaj Gönder

cakma ninca demiş ki:
music benim anlamadığım bir konu var. açıklarsan sevinirim kafam biraz karıştı. Confused

" sebze, bitkilerin pişirilerek yenen kısımlarına verilen isimdir.
botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır (patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar). " dedin ya

e şimdi domates bitkisinin meyvesi domates ise ve bu bitkinin zaten pişirilen kısmı domates ise nasıl sebze katagorisine girmiyor Confused aynı soru patlıcan, kabak ve fasulye için de geçerli. şimdi bu saydığımız bitkilerin meyvesi zaten bunlar, e ama pişirilen kısımları da bunlar. yani alternatif tıp desteği dışında ben zaten patlıcan yaprağının pişirildiğini sanmıyorum. Confused

ha domates belki çiğ de tüketilebildiği için meyve sayılabilir. ama diğerlerini bilemedim...

dur ya kafam çok karıştı Confused



zaten cevabi vermissin Confused
meyvesini diyorsak o sebze degil meyvedir. fakat (tipki muz gibi) pisirilip yendikleri icin bu meyveler de mutfakta sebze muamelesi goruyor diyor.  

music

04 Ekm 2015 03:18

Mesaj Gönder




Sayfa:  1 2 3 4   Sonraki