cabarnet sauvignon ve degüstasyon

Anasayfa  \  Forumlar  \  Gurme  \  cabarnet sauvignon ve degüstasyon
 
cabarnet sauvignon


dünyanın en popüler üzüm çeşitlerinden biri olan ve üzümlerin kralı olarak tanımlanan cabarnet sauvignon, koyu renkli ve kalın kabukludur. cabarnet sauvignon üzümlerinden elde edilen şaraplar, yüksek tanenli, gövdeli ve yıllandırmaya müsaittirler.

fransanın bordeaux bölgesinden çıkıp tüm dünyaya yayılan cabernet sauvignon tek başına kullanıldığında oldukça gövdeli, yoğun, yüksek tanenli ve aromatik bir özellik gösterir. cabernet sauvignon üzümlerinden elde edilen şaraplar koyu renklidir. bu şaraplarda siyah frenk üzümü, sedir, erik, böğürtlen, yeşil biber, nane, marmelat, siyah çikolata, tütün ve zeytin aromaları belirgin olarak hissedilir.

türkiye: trakya saroz; mürefte
dünya: fransa, u.s.a, avustralya, güney afrika


-------------------------------------------------------------------------------------

degüstasyon


şarabı duyu organlarımızı kullanarak incelemeye degüstasyon adı verilir. degüstasyon üç aşamada yapılır:

1: görsel inceleme,
2: koklayarak inceleme,
3: tadarak inceleme.

görsel inceleme
bu incelemenin amacı, şarapların rengini, rengin tonunu, şarabın berraklığını inceleyerek, şarapların yaşı, rengin kalitesi ve gözle görülür bir kusuru ( bulanıklık, matlık, parçacıklar) olup olmadığı hakkında karara varmaktır. görsel kusurlar hastalık belirtisidir. berraklık, parlaklık ve canlı görünüm ise şarapların iyi şekilde işlendiğini göstermektedir.

beyaz şarap ne renktir?
beyaz şarabın rengi soluk sarıdan kahverengiye kadar değişebilir. altın sarısı, topaz ve kehribar sarısı yıllanma; açık sarı, yeşil ve yeşilimsi sarı renk ise gençlik belirtisidir. çok açık (renksiz), çok koyu sarı ve esmer kirli sarı tonları ise bozukluk belirtisidir.

kırmızı şarap ne renktir?
kırmızı şarabın rengi açık kırmızıdan esmer kırmızıya kadar değişebilir. kiremit kırmızı, kestane, turuncumsu kırmızı yıllanma; parlak, menekşemsi, nar, yakut, koyu kırmızı renk gençliği gösterir. soluk kırmızı, esmer kirli kırmızı kusur belirtisidir.

koklayarak inceleme
koklayarak yapılan incelemenin amacı öncelikle şarapta herhangi bir kusur olup olmadığını araştırmak ve şarabın sahip olduğu aromatik yapıyı incelemektir. şarap önce bardak sallanmadan ve daha sonra bardağı dairesel olarak birkaç kez çevirdikten sonra koklanır. çevirme hareketinin amacı sıvının yüzey gerilimini bozarak uçucu kokuları şarap yüzeyinin dışına çıkarmaktır.

kötü kokular neler olabilir?
kötü kokular kusur belirtisi olup bunların başlıcaları, çürük yumurta, sirke, kükürt dioksit, kesilmiş ve kararmış elma, küf, rutubet, ve şarap mantarı tarafından kimi zaman şaraba geçebilen mantar kokusudur.

şarapların aromatik yapısı nasıldır?
şarapların aromatik yapısı üç gruptan oluşmaktadır.

1-birincil aromalar: üzüm ve üzümün aromatik yapısından şıraya ve sonra şaraba geçen meyve kökenli hoş kokulardır.
2-ikincil aromalar: fermantasyon sırasında oluşarak şaraba geçen çiçek ve meyve kökenli
hoş kokulardır.
3-üçüncül aromalar: şarapların eskitilmeleri sırasında oluşan hayvansal ve bitkisel kökenli kokulardır.

tadarak inceleme
tadarak inceleme en son aşamasıdır. bu incelemenin amacı, şarabın içim kalitesi, karakteri ve kişiliği hakkında son kararı vermektir.

tadarak inceleme nasıl yapılır?
ağıza alınan küçük bir yudum, biraz hava ile birlikte tüm ağız yüzeyinde dolaştırılır (birkaç kez) ve eğer teknik amaçlı bir tadım yapılıyor ve fazla şarap örneği inceleniyorsa, tükürük hokkasına geri tükürülür. böylece geniz yoluyla algılanan aromatik maddeler ve şarabın ağızda bırakmış olduğu izlenim incelenmiş olur.

şarabın yapısındaki kimyasal maddeler nelerdir?

alkol
su
organik asitler
şeker
aromatik esterler: koku veren maddelerdir
tanenler: burukluk verir.
alkol, şeker, organik asitler ve tanenler şarapların ağızda dengeli ve uyumlu bir şekilde algılanmasını sağlamaktadır. istenilen aromatik maddeler bakımından zengin, dengeli ve yumuşak bir yapıya sahip olan şaraplar, kalite bakımından üstün ve kişilikli şaraplardır. koku yönünden zengin olmayan, dengesiz yapılı, buruşturucu, yavan, sert ve kaba karakterli şaraplar ise düşük kaliteli ve sıradan şaraplardır.  

amphitrite d2

16 Nis 2010 13:42

Mesaj Gönder

bayılırım bu markaya amahh  

skipper

16 Nis 2010 13:46

Mesaj Gönder

yemelik değil bu belli kabukları eşek derisi gibi ksdjflsdfd

ahanda bunu sevyrum http://www.kavbutik.com/butik/shopexd.asp?id=323  

skipper

16 Nis 2010 13:50

Mesaj Gönder

hem sabah baş ağrısıda yapmıyor  

skipper

16 Nis 2010 13:51

Mesaj Gönder

saroz'da alıosun bi şişe talayı, ilk yudumunu ömer hayyama ikram ettikten sonra içiosun bütün gece sahilde. mis gibi ne gerek var degüstasyona =)  

Ang

16 Nis 2010 13:51

Mesaj Gönder

allahım birisi teknik tabirlerle şaraptan bahsediyor Shocked
şükür gösterdiğin günlere  

Piizci

16 Nis 2010 13:51

Mesaj Gönder

oy oyoyyy Embarassed  

M e L

16 Nis 2010 13:52

Mesaj Gönder

erkelerin eve atma yoldaşı yol arkadaşı
evde şarap içek mi bağyan  

skipper

16 Nis 2010 13:54

Mesaj Gönder

bi de pariste 2,5€'a marketten alıosun, sen kenarında plastik bardakla oh mis =)  

Ang

16 Nis 2010 13:54

Mesaj Gönder

ang demiş ki:
bi de pariste 2,5€'a marketten alıosun, sen kenarında plastik bardakla oh mis =)


bordo alıp eifelin tepesnde de ii gidio Very Happy  

M e L

16 Nis 2010 13:55

Mesaj Gönder

cabernet !
kutsal su!
çokca geceler ruhumu sattığım vefalı sevgili  

Mephistopheles

16 Nis 2010 13:57

Mesaj Gönder

şarap mahsenim var bayanları gezdirebilirim  
fotoğrafı yok

feridun berk

16 Nis 2010 13:57

Mesaj Gönder

ben genelde hafif tadları tercih ediyorum
soğuk sevdiğim için hafif şaraplar tanen yapısı az olduğundna gaaayet ideal  

amphitrite d2

16 Nis 2010 13:58

Mesaj Gönder

şarabın tadı cok eksi cok acı diyen bayanlara da merlot oneriyorum.  

amphitrite d2

16 Nis 2010 14:02

Mesaj Gönder

m e l demiş ki:


bordo alıp eifelin tepesnde de ii gidio Very Happy


orası çok soğuk benim g.tüm dondu Very Happy  

Ang

16 Nis 2010 14:03

Mesaj Gönder




Sayfa:  1 2 3   Sonraki